thesis bw.jpg
DSCF4420.jpg
vliu_rm13.jpg
1.JPG
IMG_0492.JPG
model shot large.jpg
131105_camera10_facade closeup.JPG
Charter House Restrooms23775_79.jpg
20160530_north lobby render_revised.jpg
thesis bw.jpg

Architecture


SCROLL DOWN

Architecture


CROSS CAFE

A contemporary twist on the classic Hong Kong-style diner

VERTICAL MAT

A reinvention of the Mat Building into a vertical slab with shared communal spaces.

 

TMOC

Heritage museum for the textile industry of Cambridge, Ontario.

TENCENT BEIJING HQ (OMA)

A campus within a building with a maximum possible floor plate.

 

TENCENT BINHAI MANSION (OMA)

Vertical campus with a maximum triangular floor plate.

BUSAN GALLERIA (OMA)

Design for one of Korea's most prestigious department stores.

 

LANDMARK RETAIL TOILETS (KPF)

Upgrade of 7 pairs of retail toilets within the premium Landmark portfolio.

CHATER HOUSE LOBBY RENOVATION (KPF)

Lobby renovation of a prestigious Grade A office building in Central, Hong Kong.

 

More PROJECTS

_

Kerry qianhai (KPF)

_

Type: Architecture, Offices, Retail, Residential | Location: Shenzhen, China | Status: Under Construction, Expected Completion 2019 | Scale: 195,000m2 | Role: Architect involved in Design Development, Tender and Construction Administration

Copyright © KPF

 

Wangfu Central (KPF)

_

Type:  Architecture, Interior Design,  Fit-out, Retail, F&B | Location: Beijing, China | Status: Under Construction, Expected Completion 2017 | Scale: 92,900m2 | Role: Architect involved in Design Development, Tender and Construction Administration

Copyright © KPF

 

35BR (OMA)

_

Type: Architecture, Residential | Location: Hong Kong | Status: Concept 2013 | Role: Architect involved in Concept Design and production

 

Copyright © OMA

 

Suzhou Delta City (OMA)

_

Type: Masterplan | Location: Suzhou, China | Status: Competition 2011 | Role: Architect involved in Concept Design and production

Copyright © OMA

 

MTR Rail Vision 2020 (oma)

_

Type: Branding, research, prototype design | Location: Hong Kong | Status: Feasibility 2011 | Role: Junior Architect involved in Concept Design and production

Copyright © OMA

 

HK-ZHUHAI-MACAU BORDER CROSSING FACILITY (OMA)

_

Type: Architecture, border crossing facility | Location: Hong Kong | Status: Competition 2010 | Scale: 233,000m2 | Role: Junior Architect involved in Concept Design and production

Copyright © OMA

 
pic-05.jpg

V CAUSEWAY BAY (INDEX ARCHITECTURE)

_

Type: Interior Design, serviced apartment | Location: Hong Kong | Status: Completed 2008 | Scale: 5,016m2 | Role: Architectural Assistant involved in Concept Design and production

Copyright © Index Architecture

DSCF4420.jpg

Cross Cafe


Cross Cafe


CROSS CAFE

_

Cross Café is located in the upbeat neighbourhood of San Ying Pun, Hong Kong. It was commissioned by The Lark Group and uses the Trappist Dairy brand as a theme for the restaurant. 

Inspiration for the design came from Hong Kong’s ‘Bing Sutts’ (冰室), which are traditional cafes that were prominent in the 50s and 60s. They are unmistakable products of Hong Kong’s past, where Western menus have been localized and made affordable, fast and delicious. However, with rapid commercialization and urban renewal in the city, ‘Bing Sutts’ are fast disappearing along with the culture and memories that locals associate with them. We strongly believe that ‘Bing Sutts’ should be preserved and should continue to evolve with the ever-changing landscapes of the city and the tastes of its people.

Studio UNIT started by giving the concept of ‘Bing Sutt’ a twist by extracting its fundamental characteristics and mixing these elements with the industrial rawness of metal, concrete, stainless steel and painted brick. The color theme - white, red, and black, came from the original design of the milk bottle and challenges traditional colors found in the old cafes. These simple colors also reflect the pureness of dairy.

Drawing ideas from the atmospheric Hong Kong depicted in director Wong Kar Wai’s films, we created moments that intend to immerse users within the same cinematic scenes. Elements such as classic window frames, translucent wire glass, calligraphic menus and mosaic floor tiles come from traditional ‘Bing Sutts’. Metal gates and wall advertisements evoke the gritty backstreets of 60’s Hong Kong, and a neon sign washes the interior with a subtle orange glow, offering an ambience reminiscent of Hong Kong’s fast disappearing, neon infused street scenes. All the above is presented within the simple black, white and red color palette, giving these recognizable elements a stylish interpretation. 

Copyright © Studio UNIT

The goal was to bring a modern touch to the Trappist Dairy brand while maintaining its established classic and iconic image. This goes hand in hand with giving the Bing Sutt a contemporary definition. 

Project Information:

-

Type: Interior Design, F&B | Location: Hong Kong | Status: Completed April 2017

 

PRESS:

-

Designboom - "Studio UNIT recreates collective memory of iconic Hong Kong cafes" , 14 May 2017

MetroPOP - "Cross Café:冰室進化論", 1 June 2017

bob Magazine - "Cross Cafe", 1 July 2017

vliu_rm13.jpg

Vertical Mat


Vertical Mat


Vertical Mat

_

This project attempts to retain the qualities of the mat-building, but reinterprets it in the form of a skyscraper. The vertical mat-building takes advantage of the skyscraper’s land-efficiency as well as increased surface exposure to sunlight and ventilation, but challenges the popular notion of skyscrapers as creators of ‘planes of isolation’. 

Advantages for sun, wind and light associated with skyscraper have been exploited and livelihood is sustained by a mix of programs from recreation to commercial found at ground level and within ‘pockets’ of shared spaces around the vertical mat-building. 

 

The vertical mat-building is a modular hierarchical system with the dwelling unit as the basic aggregate. A double-height communal courtyard linked to shared facilities such as an open terrace act as part of a circulation system which provide accessibility to each unit. Three ‘neighborhoods’ are aggregated into ‘quarters’, and six quarters constitute the miniature ‘city’ which is the vertical mat-building.

Just by rearranging the shared courtyards, a wide range of unit types are produced.

Project Information:

-

Type: Architecture, Residential, Mixed-use | Location: Boston, MA | Status: Concept, May 2008

Awards: Clifford Wong Prize in Housing Design, Harvard GSD

 
1.JPG

TMoC


TMoC


tmoc (textile museum of canada)

_

The design ambitions of the Textile Museum of Canada started from the notion of veiling, wrapping, and unraveling as qualities of textiles, with its production as an industry native and deeply rooted into the history of the site. The design is to reflect the fluidity of fabrics and more importantly, to achieve a multi-layering effect of skins, to create a visual experience of depth and translucency both on the interior as well as the exterior.

One of the main elements that carry the architectural design idea is the extension of the existing flood wall into a skin, a “cloak” that embraces the building. This plays a major role in bringing forward the design intention of fluidity, dynamism and wrapping. The building is rooted to this major gesture, and seems to unravel from it – the flow of the Grand River to the south symbolically unwinds its composition.

 

From this the circulation through the building is developed, flowing like a stream through the functional spaces of the museum. The building envelope follows the logic of fluidity in the circulation, curving and overlapping at various places, creating transparency and solidity, superimposing patterns and textures.

The existing floor wall is extended into a skin, a “cloak” that embraces the building.

Project Information: 

_

Type: Institutional, Museum, Cultural Center | Location: Cambridge, Ontario, Canada | Status: Concept, Aug 2006

Awards: Outstanding Design Work in 4th Year, University of Waterloo School of Architecture

 
IMG_0492.JPG

Tencent Beijing HQ


 

 

Tencent Beijing HQ


 

 

Tencent Beijing HQ (OMA)

_

While Tencent’s online products provide virtual interaction, the consolidation of all staff within the same building is crucial for internal communication and creative interaction. Having one single volume provides maximum flexibility for the arrangement of offices as well as efficient mobility for staff. The largest floor plate achievable within the constraints of the site is 180m x 180m, and it is inevitably square in shape. 

 

To reduce the overall bulk of the massing, corner cuts were introduced to define entrances and to give a lighter appearance to the building.  A roof setback further increases the slenderness of the elevations while providing a panoramic rooftop terrace with an unobstructed loop for outdoor activities. To supply the expansive floor plate with sufficient light and air, triangular courtyards are excavated with natural landscape to provide interest to the interior.

Copyright © OMA

 
 
Having one single volume provides maximum flexibility for the arrangement of offices as well as efficient mobility for staff.

project information:

_

Type: Architecture, Offices, F&B, Sports facilities, Production studios | Location: Beijing, China | Status: Under Construction | Scale: 158,640m2 | Role: Architect and Technical lead involved in Concept development, Production, and Design Development

 
model shot large.jpg

Tencent Binhai


Tencent Binhai


tencent binhai mansion (OMA)

_

A triangular, multi-faceted tower was placed on an irregular site to stand out amongst the dynamism of Shenzhen. Its shape changes from different angles of perception and directions of approach.  Cuts are sliced off from the base and top to create an entrance and terraced offices at the roof, creating a sophisticated, sculptural tower that reflects the single yet variegated identity of Tencent.

On the interior, the large triangular floor plate breaks the uniformity of typical office plans and offer a wide range of spatial encounters. Experiences created from conditions of light, scale, openness as well as intimacy makes for endless variations that accommodate Tencent’s ever-changing needs. 

 

The subtle gradation of the fritted glass façade is an expression of the triangular megastructure and gives an illusion of depth, further enhancing the tower’s effect as a dynamic object.

Copyright © OMA

Experiences created from conditions of light, scale, openness as well as intimacy makes for endless variations that accommodate Tencent’s ever-changing needs.

PROJECT INFORMATION:

_

Type: Architecture, Offices, F&B, Sports facilities, Production studios | Location: Shenzhen, China | Status: Competition, 2011 | Scale: 158,640m2 | Role: Architect involved in Concept Design and production

 
131105_camera10_facade closeup.JPG

Busan Galleria


 

 

 

Busan Galleria


 

 

 

Busan Galleria (OMA)

_

The Hanhwa Galleria department stores are the most prestigious of its kind in Korea, and are known for their innovative combination of luxury shopping and art and design. Famous worldwide for their premium and VVIP shopping experience, OMA has taken this further by integrating the luxury department into the core of the building, where VVIPs ascend in full privacy into the heart of retail.  The luxury cube, or “gem”, becomes the central focus and visual register of the Busan Galleria shopping experience.

Back of house areas and mechanical cores are shifted to the exterior periphery to maximize uninterrupted shopping spaces that revolve around the luxury “gem”.

Copyright © OMA

Project Information: 

_

Type: Architecture, Retail, F&B | Location: Busan, South Korea | Status: Design Development, 2014 | Role: Architect involved in competition, concept development and production

 
Charter House Restrooms23775_79.jpg

Landmark Toilets


Landmark Toilets


Landmark Retail toilets (KPF)

_

The objective was to unify the Landmark shopping experience by introducing the quality of luxury hotel toilets into retail toilets.  The design aims to materialize the Landmark branding strategy: Modern, Luxurious and Timeless. A total of 7 pairs of toilets were upgraded across the Landmark portfolio. 

Copyright © KPF

Materials with rich textures elevate the existing Landmark palette.

PROJECT INFORMATION:

Type: Interior Design,  Fit-out | Location: Hong Kong | Status: Completed 2016 | Role: Technical Lead Architect involved in Preliminary Design, Design Development, Tender and Construction Administration

Photography by Grischa Rueschendorf

 
20160530_north lobby render_revised.jpg

Chater House Lobby


 

 

 

Chater House Lobby


 

 

 

Chater House Lobby Renovation (KPF)

_

This renovation of a Class A office lobby in one of Hong Kong’s prime locations aims to build on the classic austerity of the existing lobby, but enhances its lighting and spatial qualities. The main feature ceiling is to be reclad in a light wood finish while pristine white marble will replace the existing granite floor. Lighting schematics are completely redesigned with high power LED fixtures to provide drastically improved illumination levels.

 

The uplifting palette together with re-planning of the Chater Road entrance to include a light refreshment café, the installation of high definition video walls, and the design of minimal yet distinctive concierge desks define a lobby suitable for world class tenants. 

Copyright © KPF

PROJECT INFORMATION:

Type: Interior Design,  Fit-out, Furniture Design, Facade Design | Location: Hong Kong | Status:  Completed 2017 | Role: Technical Lead Architect involved in Preliminary Design, Design Development, Production, Tender and Construction Administration